0
Boks

FOTO: Reebok

ŠEST SAVETA NINE SENIČAR: Uz boks do top forme! (FOTO)

Objavljeno: 17.05.18 u 14:34

Boks je u ekspanziji širom naše zemlje, kao sport koji pomaže pravilan razvoj mišića, ali ujedno omogućava visok nivo kardio i aerobnog treninga.

Veliki broj različitih elemenata treninga, poput udaranja u vreću ili „shadow“ boksa, vežbačima nudi priliku da se oslobode stresa i pomeraju sopstvene granice. Pritom, u zavisnosti od težine, ovakvim treningom u trajanju od 30 minuta može da se potroši 100 do 300 kalorija, pa i više.

Među vežbačima, koji redovno stavljaju bokserske rukavice, i pronalaze zadovoljstvo u kontinuiranom treningu, je i Nina Seničar, naša popularna TV voditeljka i glumica, koja je od ovog meseca postala i zvanično zaštitno lice brenda Reebok u Srbiji.

U sklopu „Always training“ kampanje, Nina je otkrila i kako izgleda jedan njen trening, odnosno kojih šest pravila uvek primenjuje da bi uspela da ostvari maksimum tokom svakog treninga.

DRŽITE FOKUS NA NIVOU

– Smatram da je boks jedan od najefektivnijih načina da ostanemo u u formi, oblikujemo  telo, i dobro se zabavimo. Dok treniram, vreme mi brzo prolazi, a tokom treninga trudim se da držim fokus na visokom nivou, što mi pomaže i u  poslu. Najbolja stvar vezana za boks je ta što zapravo ne morate ni da odete u fitnes centar. Par rukavica i džak je, zato, sjajna investicija – kaže Nina.

Boks je, u isto vreme, i veoma uzbudljiv sport, dodaje naša lepa glumica.

– Uvek možete da naučite nešto novo tokom treninga, a dodatnu dinamiku daje mogućnost sparinga.

FOTO: Reebok

PRIMENJUJTE INTERVALNI TRENING

– Za dobar kardio poželjan je intervalni trening. Nakon rada na vreći, imate opciju aktivnog odmora poput laganog preskakanja vijače, „shadow box“,  laganog istrčavanja i slično. Tokom rada na vreći, što je oko 3 runde, interval bi značio 10 sekundi najbržeg udaranja, 10 sekundi odmaranja, i tako 3 minuta. Druga runda bi bila 20 sekundi najjačeg udaranja i 20 sekundi odmora. Mnogo je varijacija, i za koju god da se odlučite nema greške, samo stegnite stomak iz kojeg i vučete veliki deo snage, jako stisnite pesnice, ruke stavite u visok gard da radi rameni pojas, i krenite!

FOTO: Reebok

SAMI BIRAJTE KOMBINACIJE

– Većina ljudi misli da rad na vreći traje znatno duže nego što to zapravo jeste. Udarati u kontinuitetu ceo minut, punom snagom, je za početnika nemoguće. Idealna varijanta, za mene, je od 3 do 6 vezanih udaraca. Ne 1, 2, niti 10. Svakako probajte kombinacije koje vam prijaju, na primer 1-2-1-2, ili 1-2-3. Možda će vam biti zanimljivije da idete sa kombinacijama, nego sa pojedinačnim udarcima. Kod rekreativnog boksa lepota je u tome što nemamo striktna pravila, već radimo sve ono što nam prija. I menjajte udarce! Kroše, aper, direkt, sve to vas tera na razmišljanje i razvija bolju koordinaciju pokreta.

FOTO: Reebok

UBACITE I BUĆICE

– Ubacite rad sa bućicama. Jedna runda može da bude „shadow“, odnosno boks sa zamišljenim protivnikom koji potpomaže kretanju i koordinaciji pokreta.. Takođe, svi vidovi vežbi za ruke koje možete da radite u sklopu treninga, uz dosta ponavljanja sa ovako malim opterećenjem, dovešće do lepih i izvajanih mišića.

ODABERITE ADEKVATNU OPREMU

– Jedna od ključnih stvari vezanih za uspešan trening je odabir opreme. Vodim računa o opremi u kojoj treniram, a kvalitetne patike su mi svakako prioritet –  Treniram u SPEED TR 2.0 jer mi  pružaju stabilnost i fleksibilnost prilikom sklekova, skokova, čučnjeva i mnogih drugih vežbi. Bitna mi je i tehnologija tekstila, tj spoj dobrog dizajna i funkcionalnosti. Kada je u pitanju gornji deo, najviše mi odgovara Reebok Hero Racer Bra Pad jer prati svaki zahtevan pokret, pruža podršku i brzo se suši. Za donji deo bih izdvojila Reebok Lux helanke, odlično prianjaju, lagane su i rastegljive, a sloboda pokreta je zagarantovana.

FOTO: Reebok

DRŽITE SE PRAVILA

– Kako ne bi došlo do povreda, pre treninga uvek prvo bandažirajte zglob.  Zagrevanje je neophodno – lagano trčanje, razgibavanje, vijača. Potom, izaberite rukavice koje vam najviše odgovaraju, a prilikom udaranja džaka uvek držite pesnice čvrsto stisnute. Tokom udaranja, slabija ruka uvek ide napred i prati je iskorak istom nogom.

Idealno je trening završiti vežbama za trbušne i leđne mišiće na koje često zaboravimo, jer nismo svesni njihovog značaja. Najveći deo tereta svakog dana nosimo na leđima, zbog čega ona prva i stradaju. Sledeći put kada vam trener kaže da uvučete stomak i ispravite leđa, znajte da to kaže sa velikim razlogom.

FOTO: Reebok
0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter