0
Lifestyle

VOZAČI, OPREZ: Nova saobraćajna pravila donose značajno pooštrene kazne

Objavljeno: 31.08.17 u 20:40

Nacrt novog Zakona o bezbednosti saobraćaja koji se priprema već dve godine, donosi dosta izmena i nova pooštrenja kazni za nesavesne i bahate vozače.

Glavni razlog za razmatranje novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju je povećanje bezbednosti na putevima i smanjenje saobraćajnih nezgoda, a samim tim i stradalih osoba.

Međutim, nešto što će takođe biti promenjeno u zakonu je preticanje preko pune linije. Naime, to će od sada biti moguće kada su u pitanju spora vozila (traktori i dr.), ali samo u slučaju ako se time ne ugrožava bezbednost drugih učesnika.

Novi zakon će najviše pogoditi one koji budu vozili u alkoholisanom stanju, a granica se umesto dosadašnjih 0,3 promila alkohola u krvi sada spušta na 0,2 promila. Ipak, prema nekima će ovaj zakon biti i još oštriji, pa se profesionalnim vozačima, motociklistima i vozačima sa probnim tablicama alkohol u krvi ispod ovih vrednosti neće tolerisati.

U najtežem slučaju alkoholisane vožnje, što u promilima iznose vrednosti iznad 2, biće oduzimano vozilo i sledi kazna od 30-60 dana zatvora, jer će se tretirati kao nasilnička vožnja. Oduzimanje dozvole preti i vozačima koji auto voze bez položenog vozačkog ispita, vozaču koji odbije alkotestiranje, kao i onima koji auto voze u periodu zabrane zbog nesavesnog upravljanja.

Poseban odeljak zakona se odnosi na najmlađe učesnike u saobraćaju pa će se kazne za nepropisno voženje dece značajno pooštriti. Takođe, rigoroznije kazne čekaju i one koji koriste mobilni telefon u vožnji, kao i putnike koji ne budu vezani.

Ipak, treba spomenuti da će pojedine kazne biti smanjene, kao što su vožnja u naseljenom mestu, gde će se vožnja brža od dozvoljene za 21-30km/h sada kažnjavati sa 10.000 dinara. Smanjenje kazne će se odnositi i na neblagovremeno produžavanje vozačke dozvole.

Kako navodi predsednik Komiteta za bezbednost u sabraćaju, Damir Okanović, cilj je smanjiti broj poginulih osoba na putevima u Srbiji, a ciljna cifra treba da bude ispod 500 stradalih osoba na godišnjem nivou. Treba spomenuti da se ovaj broj poslednjih godina kreće oko 600, što je skoro duplo manje nego početkom ovog veka.

Tabele sa izmenjenim kaznama možete pogledati OVDE.

Novi ZOBS će se prema navodima ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića brzo naći pred Vladom, a zatim i poslanicima u Skupštini Srbije.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter