0
Lifestyle

KORISNI SAVETI: Koja mesta u prevoznom sredstvu će vam sačuvati život, a koja ga ugroziti? (FOTO)

Objavljeno: 18.05.17 u 11:08

O čemu razmišljate pre nego što krenete na put? Šta vam je najbitnije? Da li češće razmišljate o komforu ili bezbednosti? Da li se ’svađate’ sa saputnicima ko će zauzeti mesto pored vozača? Nakon ovog teksta, možda nećete razmišljati isto.

Svako od nas dnevno promeni veći broj transportnih sredstava. Neka prevozna sredstva koristimo svakodnevno, čak nekoliko puta u toku dana, a da ni ne pomislimo kako mesto koje zauzimamo nakon ulaska u prevozno sredstvo utiče na našu bezbednost.

Veći broj statistika i naučnih analiza je pokazao koja su to najrizičnija i najbezbednija mesta kod 7 najzastupljenijih transportnih sredstava, pa hajde da krenemo redom.

Automobil

Bezbedna mesta: procenjuje se da su najbezbednija mesta iza vozača i središnje mesto na zadnjoj klupi. Razlog tome je što ova mesta ostaju najmanje oštećena u direktnom sudaru.
Rizična mesta: kao najrizičnije procenjuje se suvozačevo mesto, jer će u slučaju sudara vozač uvek refleksno okrenuti volan da izbegne sudar, a vrlo često je to na štetu suvozača.

Minibus

Bezbedna mesta: nalaze se u suprotnom pravcu od kretanja tako da su manje šanse da putnik udari glavu o prednje sedište prilikom naglog kočenja.
Rizična mesta: odmah pored prozora i vrata, jer polomljeno staklo može dodatno da vas povredi u saobraćajnoj nesereći. Takođe, kao i kod automobila, bolje je izbeći mesto pored vozača.

Trolejbus

Bezbedna mesta: smeštena su u desnom redu pored prolaza (kada se vozi desnom stranom kolovoza) imajući u vidu da se dolazeći saobraćaj odvija u levoj traci, manje su šanse da se putnici povrede. Sedišta po sredini, pozicionirana suprotno od pravca kretanja, takođe se smatraju bezbednim.
Rizična mesta: kao i kod minibuseva, bolje je izbeći sedišta pored prozora i vrata kako ne biste pretrpeli povrede od polomljenog stakla.

Gradski autobus

Bezbedna mesta: uglavnom su u pitanju mesta koje se nalaze na sredini vozila, okrenuta u smeru kretanja, jer su „najušuškanija“.
Rizična mesta: smatra se da su najrizičnija prva dva reda sedišta jer statistika pokazuje da se putnici na ovim mestima često povrede od stranih objekata koji prolete kroz veliku šoferšajbnu. Takođe, rizična su mesta pored prozora (rizik je veći na strani vozača), kao i kod vrata. Ovde je uključen i zadnji red sedišta zbog rizika udara sa zadnje strane.

Voz

Bezbedna mesta: kada govorimo o položaju u vagonu, najsigurnija mesta nalaze se u sredini vagona. Kada govorimo o celoj kompoziciji, bolje je izabrati 5. Ili 6. vagon ili jedan bliže sredini lokomotive, jer u sudaru najviše stradaju prvi i poslednji vagon.
Rizična mesta: prvi i poslednji vagon, kao i sedišta u pravcu kretanja voza, jer su veće šanse da ćete prilikom udara pasti sa sedišta i povrediti se.

Brod

Bezbedna mesta: paluba i kabine koje su bliže njoj, imajući u vidu da ovi delovi broda poslednji tonu.
Rizična mesta: kabine u donjem delu (unutrašnosti) broda, jer u slučaju da brod krene da tone, voda nadire sa svih strana, a takođe je teže izaći na palubu.

Avion

Naučnici još uvek ne mogu precizno da se slože koja su sedišta u avionu najbezbednija. Ipak, većina naučnika se slaže da je zadnji deo aviona (rep), kao i sedišta u ovom delu, bezbednija od prednjih redova.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter