0
Lifestyle

MISICE SRBIJE RADE PUNOM PAROM: Po ugledu na Sindi Kraford, Lindu Evanđelistu i Kejti Mos (FOTO)

Objavljeno: 27.09.16 u 09:15

Miroslav Marković, fitnes trener i Mili Veljković, profesor tenisa na pripremama za Miss Serbia.

Fizička i mentalna snaga za novu energiju

Tokom priprema devojaka za finalni izbor Miss Serbia 9. oktobra, sa finalistkinjama u Porto Karasu rade fizički treneri, koji su zaduženi za njihov fizički i mentalni izgleda. Obojica su profesori fizičke kulture i već godinama rade sa timom Miss Serbia predvođenim Vesnom de Vinčom – za fitnes je zadužen Miroslav Marković, a profesor tenisa je Mili Veljković. O fizičkim pripremama kažu:

Snaga je značajna za svaku devojku

– Fizičke pripreme devojaka obuhvataju rad na usavršavanju određenih fizičkih sposobnosti, kao što su prvenstveno snaga, aerobna izdržljivost, veli Miroslav Marković.

– Snaga određene muskulature je značajna za svaku devojku ponaosob, jer joj omogućava pravilno držanje tela prilikom napora koje zahteva modeling i čitav proces oblikovanja jedne misice. Aerobna izdržljivost ima značajnu ulogu, jer omogućava da devojka bude aktivna u dužem vremenskom intervalu. Fizička pripreme na ovom takmičenju podrazumeva dva dela: prvi obuhvata razvoj gore navedenih aerobnih sposobnosti, što podrazumeva jutarnji futing ili džoging a popodne obuhvata rad u teretani ili fitnes centru, prilagođen svakoj devojci ponaosob, u zavisnosti od potreba i korekcija.

Mili Veljkovic, Foto Aleksandar Vukovic (33)

Dobre fizičke spreme nema bez mentalne

– Mili radi sa devojkama specifične mentalne i fitnes vežbe, koje ih vrlo brzo uvode u visoku i elegantnu tenisku tehniku, iako među njima ima samo par devojaka koje su se bavile tenisom.

Milijev Split Metod je poseban po tome što za samo nekoliko časova postiže rezultate koje druge klasične teniske metode postižu tek za godinu ili dve – dodaje Veljković.

Naravno, dobre fizičke spreme nema bez mentalne:

– Posebnost Split Metoda je da se više radi na mentalnim vežbama koje zahtevaju rad na motornoj memoriji odnosno pamćenje novih pokreta – kaže Mili Veljković.

– Ova tehnika učenja je dizajnirana prvenstveno za korigovanje visoke takmičarske tehnike ali se pokazala idealnom i kod početnika koji treba da zapamte pokret kojim je inače potrebno neuporedivo duže da se usvoji. Naravno, postoji jedna ograda a to je da se radi po vrlo strogom režimu i sa smanjenom brzinom i snagom od uobičajene.

FOTO: Zoran Mirčetić
FOTO: Zoran Mirčetić

Hormon endorfin pruža sreću i zadovoljstvo

– Poznato je da fizička aktivnost već vekovima utiče na razvoj intelektualnih sposobnosti, što danas potvrđuju i brojna istraživanja Mense», kaže Miroslav Marković.

– Energija koju fizička aktivnost pruža svakoj devojci omogućava njeno unutrašnje „otvaranje“, bolji uspeh a hormon endorfin koji se luči prilikom fizičke aktivnosti pruža im sreću i zadovoljstvo, zahvaljujući čemu i bolje izgledaju. Sve poznate manekenke su upražnjavale fizičku aktivnosti, počev od Sindi Kraford preko Linde Evanđeliste do Kejt Mos i dalje, koje su i same producirale diskove sa programima svojih vežbanja.

Nutricionističke pripreme, međutim, prvenstveno obuhvataju teorijsko obrazovanje devojaka o tome kako treba da se hrane i ponašaju prema hrani.

Mora se brojati svaki zalogaj

– Način ishrane zavisi od potrebe svake devojke posebno i program se prilagođava svakoj od njih u zavisnosti od njihovog telesnog sastava. Uglavnom varira procenat unosa ugljenih hidrata, masti i belančevina. Nekim devojkama potrebno je povećati unos složenih ugljenih hidrata, dok je drugima potrebno potpuno ukinuti unos prostih šećera. Voda se preporučuje isključivo kao napitak a potrebno je izbegavati gazirane sokove, alkohol, veštačke zaslađivače. Takođe, postoje i one devojke koje moraju biti na strogom režimu ishrane, kojima se mora gledati u tanjir i brojati svaki zalogaj, kako bi se kalorijski unos izbalansirao sa njihovim potrebama i kako bi došlo do smanjivanja potkožnog masnog tkiva. Devojke koje imaju problem sa celulitom neophodno je da unose minimut dva i po do tri litara tečnosti u koji je uključen čaj od semenki borovnici i trešnjinih peteljki. Za potpuno uklanjanje celulita od presudnog značaja je masaža u trajanju od minumum sedam tretmana – zaključuje Marković.

Miroslav Markovi  sa dedm9qa_________ ___ filename_1=________2FtYSB1IFBvVkxWVVZqUFQ4OT89

Prvi deo priprema za jubilarno 20. takmičenje za izbor najlepše Srpkinje, pod sloganom Misija lepote, odvija se u Porto Karasu, u Grčkoj, u elitnom hotelu Meliton, gde su gostovale brojne VIP ličnosti pod pokroviteljstvom Miss Srbija kompanije. Tim predvođen predsednicom kompanije Vesnom de Vinčom, radi sa finalistkinjama, kako na fizičkim tako i na mentalnim pripremama, koje će od devojaka iz komšiluka napraviti moderne princeze. Za kompletan izgled zadužen je kreativni direktor kompanije Nebojša Pilipović Pilo, a sa devojkama rade vrhunski fotografi kao što su Zoran Mirčetić, Sara Popović, Predrag Dedijer i Igor Đorđević, snimatelji Una Bojić i Vladimir Popov, dok je stilista modni kreator Mladen Milivojević Baron. Fizički izgled devojaka prepušten je ekipi sportista među kojima su dr Miroslav Marković kao fitnes instruktor i Doktor Filgud kao i nutricionista pride, Mili Veljković kao instruktor tenisa i Drago Vulinović kao tai či instruktor i mentalni trener. Za lepotu takmičarki zadužena je Purity akademija (šminker Magdalena Kozačenkov) i frizerski salon Voja by Revlon (frizeri Serđa Rakić i Daniel Acevski). Poseban akcenat pripremama daju gošće iz Pariza – Suna Moja, stilistkinja i Nahoko Spajs, fotografkinja koje su uradile editorijale za svetske modne magazine. Za koreografiju i izgled devojaka brinu se Adriana Čortan i Slađana Tesla. O internet bezbednosti obučavao ih je internet guru Zoran Torbica, o inostranim studijama Taras Stojković, o medijskom nastupu lice RTS Pinka Maja Manojlović, a od novinara priključio se novinar Color Press grupe Milan Milošević. Sve se odvija pod budnim okom supervizora Đurđine Vojvodić, koordinatora tima Tijane Rajković i tehničkog koordinatora Darka Nikolića. Pripreme su posetili pevač Amel Ćeman Ćemo i magazin mogul Sandra Čoban, a o zdravlju devojaka brinu se doktori Vladimir i Ljudmila Danilov.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter