0
Lifestyle

LIFESTYLE: Planinski vazduh jača organizam

Objavljeno: 10.04.15 u 17:52

Planinski vazduh i sunce povoljno utiču na imunite, jer je na planinama značajno veća količina infracrvenih zraka, a u gorama su lekoviti čak i vetrovi. Naravno, u zavisnosti od uzrasta i zdravstvenog stanja uvek treba obratiti pažnju na nadmorsku visinu.

Planine u našem podneblju, koje se nalaze na nadmorskoj visini do 1.000 metara, ne zahtevaju neku posebnu adaptaciju, jer su oscilacije u količini kiseonika male i ne zahtevaju dodatno angažovanje unutrašnjeg mehanizma za prilagođavanje. Ali, već boravak na nadmorskim visinama od 1.000 do 1.400 metara deluje stimulativno na ljudski organizam, prvenstveno zbog povoljnog uticaja na imuni sistem, a sa druge strane, u ovom pojasu mogu da borave i oni koji imaju problema sa srcem i drugim kardiovaskularnim bolestima.

Ukoliko neko odlazi na planinu da bi poboljšao krvnu sliku, što je jedan od dokazanih benefita boravka na višim nadmorskim visinama, trebalo bi da zna da se ovaj efekat postiže tek nakon 14 dana zimovanja. Nakon ovog perioda, osim što se povećava hemoglobin, u krvi raste i broj eritrocita, što povoljno utiče na zdravlje jer se poboljšava transport kiseonika u krvi – pišu Novosti. Sa druge strane, ako je reč o osobama koje imaju kardiovaskularne bolesti, to može da bude i potencijalni rizik, jer se na taj način povećava i gustina krvi, što predstavlja veće opterećenje za srce.

hotsport.rs       

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter