0
Lifestyle

LIFESTYLE: Ako ste stariji, ne zanemarite Vaše telo, efikasni treninzi produžuju život

Objavljeno: 16.02.15 u 17:59

Vrhunski sportisti danas svoj makismum daju i posle tridesete godine života, dok su najbolji u nekim sportovima izdržljivosti, kao što su triatlon ili ironman stari i preko 40 godina. Međutim činjenica je da u poznijim godinama, koliko god da trenirate, ne možete više da postižete one rezultate koje ste mogli kada ste imali 20 ili 30 godina. Zašto je to tako? O ovoj temi za čitaoce HotSporta pišu naši saradnici iz teretane Life active.

Svi će reći da sa godinama opada izdržljivost i snaga sportista, ali njima treba dodati i treći faktor, a to je efikasnost. Prema nekim istraživanjima, triatlonci u svojim šezdesetim godinama moraju da potroše 17,6% više energije od triatlonaca u dvadesetim godinama kako bi postigli istu snagu, iako rade potpuno isti trening.

Naučnici se ne slažu u razlozima zbog čega se ovo dešava, ali niz dokaza ukazuje na to da trening snage u poznijim godinama i te kako može da bude koristan.

Grupa francuskih istraživača je 2012. godine analizirala efetkte tronedeljnog treninga snage na dve grupe biciklista. Prosečna starost sportista u prvoj grupi bila je 26 godina, a u drugoj 52 godine. Tri puta nedeljno radili su 10 serija vežbi za mišiće nogu sa po 10 ponavljanja uz opterećenje od 70% maksimalnog opterećenja i sa po 3 minuta odmora između ponavljanja.

Starac trenira

Mlađi sportisti su bili snažniji od samog početka tronedeljnog vežbanja i posle tri nedelje nisu pokazali nikakav značajan napredak. Stariji sporisti su nakon tri nedelje povećali snagu nogu za 17,9%, a svoju efikasnost u vožnji bicikle za čak 16,3%, što je bilo dovoljno da se po efikasnosti izjednače sa grupom mlađih sportista.

Ovo istraživanje podržava teroriju da smanjenje efikasnosti u starijem dobu jeste rezultat promena u mišićima, koje nastaju zbog gubitka mišićne mase sa jedne i promena nervnim signalima koji putuju od mozga do naših mišića i da su treninzi snage pravi odgovor na to.

Dakle, ako ste stariji nemojte nikako zanemarivati treninge snage pri Vašem vežbanju.

 

hotsport.rs/life active

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter