0
Lifestyle

LIFESTYLE: Pregršt razloga zašto je dobro jesti grejpfrut

Objavljeno: 17.04.15 u 16:20

Mnogo je razloga da jedemo grejpfrut, citrusno voće koje je kod nas možda nepravedno zapostavljeno. Grejpfrut i njegov sok u interakciji sa pojedinim lekovima čine da lek bude manje delotvoran, to je jako bitno da znate, pa je neophodno da se konsultujete sa lekarom pre nego što počnete da ga jedete.

Održava vitkost – Prepun je vode i vlakana, pa grejpfrut čini da se osećate siti. Jedna studija pokazala je da se uz njega gube kilogrami. Kada su stručnjaci dali ispitanicima plan vežbanja za 12 nedelja i zamolili ih da pre svakog obroka pojedu pola svežeg grejprfruta, piju jabukov sok ili uzmu placebo tabletu, ispostavilo se da je na kraju grupa koja je pre oborka uzimala grejpfrut, smršala znatno više od ostalih.

Smiruje prehladu – Iako citrusi i vitamin C neće sprečiti prehladu, veće doze vitamina C (400 do 500 mg) mogu da skrate vreme trajanja prehlade i da ublaže simptome. U jednom grejpfrutu nalazi se 77 mg vitamina.

Deluje preventivno – Bogat je izvor flavonoida. Najdominantniji je flavonoid hesperidin, koji utiče na snižavanje nivoa lošeg holesterola i triglicerida. Takođe, dobar je izvor vlakana, uključujući i ona koja utiču na holesterol još tokom varenja. Vlakna sprečavaju ulazak holesterola u krvotok, pa tako smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i nastanka visokog krvnog pritiska.

Usporava starenje – Pink pigment u pojedinim vrstama grejpfruta znači da sadrži likopen. Reč je o antioksidantu koji snažno deluje na slobodne radikale, molekule koji oštećuju zdrave ćelije. Likopen može da pomogne da smanjite rizik od nastanka nekoliko vrsta kancera (prostate, debelog creva, pluća) ili da usporite rast postojećeg.

hotsport.rs       

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter