0
Lifestyle

LIFESTYLE: Kako otkloniti prolećni umor?

Objavljeno: 29.03.15 u 23:25

Proleće, jedva smo ga čekali. Duži dani, sunce, lepše vreme, ali nekako smo preumorni. To je tipičan sindrom proleća.

Istraživanja pokazuju da svaka peta osoba ozbiljnije pati od prolećnog umora. Kako možemo sebi da pomognemo?

Treba najpre da utvrdimo da nismo bolesni. Moramo da isključimo neke bolesti sa sličnim ili istim simptomima, a to su nizak krvni pritisak, anemija, nedostatak folne kiseline ili vitamina B12, budrežna insuficijencija, depresija, stanja hronične toksikacije (kod pušača ili onih koji konzumiraju alkohol).

Kada smo to utvrdili, nastavljamo dalje. Promenite „zimske“ navike života. Masna, jaka hrana, malo kretanja, nedovoljno prirodne svetlosti i sunca, premalo fizičkih aktivnosti – ništa od toga ne dolazi u obzir! Sve to blokira našu sposobnost da se oslobodimo stresa i izbacimo negativnu energiju. Pravilna ishrana, duge šetnje ili organizovana fizička aktivnost, naročito na otvorenom, oporaviće vas jako brzo.

Dosta može da nam pomogne i zdrava ishrana Namirnice visoke biološke vrednosti, mnogo belančevina, svežeg voća i povrća, a što manje UH (naročito prostih), mogo vode, dobitna su kombinacija. Videćete, posle nekoliko dana ovakve ishrane, mnogo ćete se lepše i lakše osećati.

Dodaci ishrani takođe mogu da pomognu. Ponekad dobro uzimati multivitamine i dodatke ishrani, koji mogu da snabdeju telo sastojcima koji mu nedostaju. Ipak, obratite pažnju gde, šta kupujete i nemojte da vam ovi preparati budu zamena za zdravu ishranu.

Biljni preparati takođe mogu da budu korisni u suzbijanju umora.

Držite se ovih saveta i primetićete rezultate.

hotsport.rs       

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter