0
Lifestyle

LIFESTYLE: Da li znate da cimet pomaže u mršavljenju?

Objavljeno: 15.03.15 u 16:55

Da li ste znali koliko cimet ima blagotvorna dejstava? Izvrstan je u lečenju infekcija, bolesti srca, probavnog trakta i dijabetesa, a i pomaže u mršavnjenju. 

Za mršavljenje: Svakodnevno konzumiranje cimeta sprečava gomilanje masnoća u telu, osim toga antioksidansi iz cimeta stabilizuju nivo šećera u krvi i smanjuju potrebu za ugljenim hidratima. Pola sata pre doručka na prazan želudac i uveče pre spavanja preporučuje se popiti smesu od dve kašike meda i jedne kašičice cimetovog praha prokuvanog u jednoj šoljici vode.

Za bolje varenje: Cimet je odličan izvor elementa mangana u tragovima ali i vrlo dobar izvor prehrambenih vlakana, gvožđa i kalcijuma. Spoj kalcijuma i vlakana povoljno deluje na probavu jer se njihova kombinacija vezuje za žučne soli i pomaže njihovo izlučivanje iz tela. Na taj način štite od karcinoma debelog creva i održavaju adekvatan nivo holesterola. Pola kašike cimeta u prahu s dve kašike meda smesa je koju valja konzumirati pre jela jer smanjuje kiselost i pomaže u varenju masnih jela. 

Za bolji rad mozga: Nedavno sprovedeno istraživanje potvrdilo je kako miris cimeta ili ukus cimeta u ustima stimuliše aktivnost mozga i pomaže boljoj koncentraciji, vizuelnom pamćenju, vizuelnoj memoriji i brzini reagovanja.Dovoljno je da radni kutak osvežite mirisom eteričnog ulja cimeta ili da dok radite ispijate čaj koji ste začinili sveže izrendanim štapićem cimeta.

Za jačanje kose: Antioksidansi koji čine najveći procenat aktivnih sastojaka cimeta pokazali su se odličnim u regenerisanju vlasi i hranjenju vlasišta. Zato se njegova primena preporučuje kod intezivnog gubitka kose i za jačanje vlasi. U vruće maslinovo ulje potrebno je umešati jednu veliku kašiku meda i jednu kašičicu cimeta. Sačekati da se smesa ohladi i utrljati je u koren kose te ostaviti da deluje desetak minuta, isprati. Postupak ponoviti dva puta nedeljno.

Za uklanjanje neprijatnog zadaha: Zahvaljujući antibakterijskim svojstvima cimet je odličan kod infekcija usne duplje koje su čest razlog neprijatnog zadaha. Pripremite jedan decilitar tople vode i pomešajte po jednu kašičicu meda i cimeta. Kako bi se oslobodili neprijatnog zadaha svako jutro ispirajte grlo nekoliko minuta pripremljenom smesom. 

Za lečenje infekcija: Cimet ima neverovatno dejstvo na gljivične infekcije, koje se u većini slučajeva otporne na lekove. Sadrži dve aktivne materije, eugenol i cinamaldehid koje imaju snažan antigljivični efekat, tako se pokazao delotvornim protiv bakterije Ešerihije Koli. Četiri šoljice vode stavite u posudu da prokuvaju, dodajte osam štapića cimeta i kuvajte desetak minuta. Sklonite sa vatre i pustite da cimet odstoji sat vremena, izvadite štapiće i povremeno tokom dana popijte nekoliko gutljaja ovog napitka.

hotsport.rs       

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter